Ambtenaren verdienen zichzelf terug

Door: Bron: VRT-Nieuws 7-10-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

 

Het overheidsapparaat wordt vaak als geldverslindend voorzien. Toch zijn er ook heel wat ambtenaren die zichzelf terug verdienen. 

 

Stein Falk, Gianni Paelinck

Meer controles op sociale fraude kunnen België miljoenen euro's opleveren, zegt inspectiedienst: "Maar we vissen met klein schepnetje"

België kan veel meer geld binnenhalen door meer te controleren op sociale fraude. Dat zegt Jona Ceuppens, directeur-generaal van de RSZ-Inspectie, in "Terzake". "Wij kunnen elk jaar miljoenen euro's opleveren aan fraudebestrijding. Een iets groter schepnetje om in die oceaan te vissen zou leuk zijn." Een reportageploeg trok mee op inspectie op een Antwerpse bouwwerf.

De grote zaak van mensenhandel rond het chemiebedrijf Borealis in de haven van Antwerpen eerder dit jaar toonde pijnlijk aan hoe noodzakelijk sociale inspecties zijn. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft een inspectiedienst die sociale fraude en misbruik probeert te detecteren. Maar het is dweilen met de kraan open, klinkt het bij veel inspecteurs.

Bij de controleactie die "Terzake" kon volgen, stoten de inspecteurs op twee Brazilianen. Het verplichte A1-document (over de socialezekerheidswetgeving die van toepassing is) lijken ze te kunnen voorleggen, al heeft de inspecteur van dienst zijn twijfels. "De Belgische firma die hen hier via een Portugese firma tewerkstelt heeft al een geschiedenis van valse A1's. Een valse A1 betekent dat ze het ofwel niet kunnen krijgen of dat ze het niet hebben aangevraagd. Meestal is het het eerste."

 

"Terugverdieneffect"

Inspecteurs moeten constant in de achtervolging, de pakkans is relatief klein. Dossiers worden regelmatig geseponeerd door het openbaar ministerie. Volgt er toch een boete, zijn ze soms zo laag dat ze door bouwbedrijven gewoon worden ingecalculeerd. Bovendien gaan malafide aannemers vaak sneller failliet dan dat ze veroordeeld kunnen worden. Het leidt soms tot moedeloosheid bij de inspecteurs op het terrein.

"Maar het is belangrijk dat we blijven aanwezig zijn en blijven controleren. We proberen met alle collega's steeds te evolueren, bij te benen en ervoor te zorgen dat we de mensen kunnen pakken die het echt bruin bakken en echt fraude plegen", vindt de directeur-generaal van de RSZ-Inspectie.

Bovendien brengt het geld op, laten de inspectiediensten niet na om te benadrukken. "Wij communiceren dat ook aan onze voogdijministers. We kunnen elk jaar zoveel regularisaties doen, dat brengt zoveel miljoen euro op. Dat wordt trouwens vaak mee in de begroting opgenomen. Er is een terugverdieneffect." Een iets groter schepnetje om in de oceaan te vissen zou dan ook leuk zijn, besluit Ceuppens.