Stad Turnhout: een rekenfout van 26 miljoen euro of is er méér aan de hand ?

Door: Diverse media. Eigen berichtgeving. 26-1-2020

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

 

VRT en diverse andere media berichten (do 23/01)over de rekenfout bij de stad Turnhout.

De stad Turnhout heeft een rekenfout van 26 miljoen euro in de meerjarenplanning gevonden. Dat is een kleine 5 procent van het totale budget dat de stad gedurende deze legislatuur te besteden heeft. “Vermoedelijk is er iets fout gelopen bij het samenbrengen van de personeelsgegevens van de verschillende stadsdiensten en het OCMW. Dat is een complexe operatie", zegt schepen van Financiën Francis Stijnen (CD&V). Er is een externe audit besteld om na te gaan wat er fout is gelopen. Intussen eist Vlaams Belang, dat in de oppositie zit in Turnhout, het ontslag van de schepen van Financiën.

Opvallend daarbij: de gemeenteraad van december 2019 keurde de begroting goed. 

Vrijdag 24 januari  kwamen in de media (De Standaard, Het Nieuwsblad) ook vragen naar voor bij de rol van zowel beleid als managementteam. Daarbij komt  zowel de verantwoordelijkheid van het bestuur, als ook de verantwoordelijkheid   van de financieel directeur in het vizier. 

Zowel oppositiepartij T.I.M. als PVDA hebben daarbij duidelijk vragen bij de wijze van besturen. PVDA heeft vragen bij de rol van de afwezige financieel directeur (ziek, maar ondertussen actief schepen van financiën  in de buurgemeente Vosselaar). TIM verwijt dan weer het stadsbestuur amateurisme en verwijst naar de burgemeester en schepen van financiën die naast hun rol van burgemeester en schepen er nog een andere baan op nahouden.

De rekenfout, kan dan wel een rekenfout zijn, ze verwijst alvast naar meer dan een financieel gegeven alleen. Het zou wel eens kunnen dat de audit van financiën, ook een ruimere audit wordt, zeker als zou blijken dat de rekenfout maar een symptoom is van de wijze van besturen en functioneren van een stadsbestuur.  

Alvast ook een interessante case voor andere besturen.

 

Berichten in de pers van 23/01 tot 25/01/2020.

Bericht op VRT-Nieuws  Rekenfout van 26 miljoen euro in begroting Turnhout: Oppositie eist ontslag van schepen

Bericht in het Nieuwsblad: "Ik kan mee zoeken naar een oplossing".

Bericht Gazet van Antwerpen: Tim verwijt stadsbestuur amateurisme.

Bericht op de site van de Stad Turnhout