Sectoren met risico's voor de gezondheid.

Door: Bron: Hoge Raad voor de Werkgelegenheid 23-4-2024

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever , Zorg - kandidaat, Zorg - werkgever,

Sectoren met tekort aan arbeidskrachten, houden een risico in voor de gezondheid.

 

Sommige functies gaan gepaard met fysieke of psychische risico’s die kandidaten kunnen ontmoedigen.

De situatie verschilt sterk per activiteit en per functie. Tot de fysieke risico’s behoren repetitieve bewegingen, de blootstelling aan gevaarlijke pro- ducten, het gebruik van machines, het hanteren van zware lasten, enz. Volgens een ad-hocenquête van

Statbel uit 2022 lopen de werknemers van het financie- en verzekeringswezen de kleinste kans om aan deze risico’s te worden blootgesteld, gevolgd door de werknemers van de vrije beroepen, de wetenschappelijke en technische activiteiten, de ICT en de handel1 . Daartegenover zouden twee op de drie personen die actief zijn in de verwerkende nijverheid, het vervoer, de bouwnijverheid, de landbouw of het wa- ter- en afvalbeheer aan minstens één risico voor hun fysieke gezondheid worden blootgesteld. Afgezien van de fysieke risico’s kunnen sommige aspecten van een beroepsactiviteit psychische stoornissen veroor- zaken of ertoe bijdragen. Die zijn toe te schrijven aan ernstige tijdsdruk of werkoverlast, geweld, pesterijen, het beheer van conflictrelaties, werkonzekerheid, het gebrek aan autonomie, enz. De bedrijfstakken onderwijs, horeca, vervoer en gezondheidszorg houden het hoogste risico voor de geestelijke gezondheid in. Meer dan 55% van de personeelsleden is er bloot-gesteld aan minstens één van die factoren. Opnieuw stellen we vast dat de bedrijfstakken die met tekorten te kampen hebben, gepaard gaan met risico’s voor de fysieke of geestelijke gezondheid van de werknemers.

 

Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening: sectoren met grootste risico voor gezondheid

In België is het aandeel van de gezondheidsproblemen die verband houden met het werk het hoogst in de bedrijfstak menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening: bijna 12 % van de werkenden of de personen die er kort geleden werkten, hadden tijdens het afgelopen jaar een gezondheidsprobleem. Dat is ongeveer evenveel als het Europese gemiddelde. De bedrijfstak administratieve en ondersteunende diensten (die uitzendarbeid omvat) en de overige diensten kampen ook met een groot percentage gezondheidsproblemen die verband houden met het werk. De horeca, industrie en handel nemen een tussenpositie in. Gezondheidsproblemen die verband houden met het werk komen daarentegen minder dikwijls voor in de vrije beroepen en wetenschappelijke en technische activiteiten, en in de ICT-branche.

 

 

 Zie HRW (2024), Arbeidsongeschiktheid en re-integratie op de arbeidsmarkt.