VDAB-dienstverlening en -beleid krijgen onvoldoende

Door: Bron: Rekenhof, 1 juli 2021 1-7-2021

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Bron: Het Rekenhof, 1 juli 2021

 

Het Vlaams Parlement heeft het Rekenhof begin 2020 gevraagd de effectiviteit van het uitbestedingsbeleid van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) te onderzoeken. Het Rekenhof concludeerde dat het de VDAB ontbreekt aan een duidelijk uitbestedingsbeleid en aan performante informatie over de eigen en de partnerprojecten. De VDAB neemt beslissingen om een dienstverlening uit te besteden vaak op ad-hocbasis, zonder gedegen inzicht in de factoren die al dan niet tot succes kunnen leiden bij de klanten en zonder inzicht te hebben in de (kosten)effectiviteit.

Onderzoek naar uitbestedingsbeleid

De VDAB staat in voor de arbeidsbemiddeling, begeleiding en opleiding van werkzoekenden en werknemers in Vlaanderen. Hij voert deze opdracht niet alleen zelf uit (als actor), maar doet hiervoor ook een beroep op tal van partners (als regisseur): andere overheden, non- profit- en profit-organisaties met wie hij samenwerkt middels erkenningen, samenwerkingsovereenkomsten, subsidies en overheidsopdrachten. Het Vlaams Parlement heeft het Rekenhof in februari 2020 gevraagd de effectiviteit van het uitbestedingsbeleid te onderzoeken. De dataverzameling bij de VDAB verliep heel moeizaam, waardoor het Rekenhof niet alle vragen van het Vlaams Parlement volledig en onderbouwd kon beantwoorden. Het Rekenhof beklemtoont ook dat zijn onderzoek in geen geval een oordeel inhoudt over de kwaliteit van de individuele klantenbegeleiding door de VDAB.

Geen actueel uitbestedingsbeleid

Vlaanderen heeft in opeenvolgende regeerakkoorden de internationale trend gevolgd publieke tewerkstellingsdiensten meer en meer hun dienstverlening te laten uitbesteden. Het huidige Vlaamse regeerakkoord ziet de VDAB als regisseur, die maximaal met partners moet samenwerken en die als actor moet optreden waar partners geen passend aanbod bieden.

De VDAB heeft geen duidelijk, transparant en actueel uitbestedingsbeleid. Zijn uitbestedingscriteria zijn niet duidelijk en vinden in de praktijk zelden toepassing. De VDAB kiest in de praktijk veeleer ad hoc en op pragmatische basis voor uitbesteding, vaak omdat hij niet zelf over de vereiste capaciteit beschikt. Hij licht die keuzes zelden toe. De gekozen samenwerkingsvorm was meermaals juridisch incorrect. De VDAB liet ook meermaals na mededinging te organiseren waar dat vereist was.

Organisatie en beheer

De wijze waarop de VDAB de dienstverlening via partners organiseert, beheert en controleert, vertoont belangrijke tekortkomingen, die een performante opvolging en evaluatie ervan hypothekeren. De VDAB is vaak al jaren op de hoogte van deze tekortkomingen en startte diverse veranderingsprojecten, meestal echter zonder afdoende resultaat.

Antwoord van de Vlaamse minister van Werk

De minister antwoordde dat zij de VDAB de opdracht gegeven heeft werk te maken van een actieplan om aan alle aanbevelingen van het Rekenhof tegemoet te komen.