Door: Mensenwerken 1-5-2025
Een sterke feedbackcultuur in scholen begint met een gedeelde visie waarin feedback wordt beschouwd als een fundamenteel onderdeel van het leerproces en niet als een controle-instrument. Deze visie moet gedragen worden door alle lagen van de schoolorganisatie, van leerlingen tot leraren en schoolleiders. Onderzoek laat zien dat scholen die hierin slagen, betere leerresultaten en grotere betrokkenheid realiseren. Een belangrijke bouwsteen in zo’n cultuur zijn kleine teams waarin leraren samen reflecteren, ervaringen delen en van elkaar leren. Dit bevordert niet alleen professionele groei, maar zorgt ook voor een veilige omgeving waarin fouten bespreekbaar zijn en als leermogelijkheden worden gezien.
Leiderschap speelt een cruciale rol bij het vormgeven van een feedbackrijke omgeving. Schooldirecties moeten hierin het goede voorbeeld geven door zelf actief om feedback te vragen en dit te integreren in dagelijkse interacties. Directies die zich richten op ondersteuning en ontwikkeling in plaats van controle, stimuleren teams om feedback te zien als iets constructiefs. Bijvoorbeeld door na een vergadering expliciet feedback te vragen over hun ondersteuning, tonen schoolleiders dat feedback normaal en wenselijk is. Dit gedrag werkt door in de hele school en bevordert openheid en wederzijds vertrouwen.
Het realiseren van een feedbackcultuur is echter geen eenvoudige opgave. Veel scholen hebben te maken met systemen en gewoonten die gericht zijn op beoordeling en controle, zoals summatieve toetsing. Dit kan botsen met een cultuur die gericht is op groei. Om die omslag te maken, moet feedback een structureel onderdeel worden van het curriculum. Denk aan het inplannen van vaste momenten voor reflectie, peerfeedback en gezamenlijke evaluaties in lesroosters. Door feedback zo te verankeren in de dagelijkse praktijk, wordt het een vanzelfsprekend onderdeel van het leren.
Een feedbackcultuur vraagt om gezamenlijke inzet, moed om oude patronen los te laten en directies die ruimte geven aan ontwikkeling. Als deze voorwaarden aanwezig zijn, kan een school transformeren tot een gemeenschap waarin leren en groeien voor iedereen centraal staan – van leerling tot directie.
Lokale besturen die zelf onderwijs inrichten kunnen regelmatig (bv. op het einde van een schooljaar) samen met hun directies expliciet feedback vragen. Deze informatie is interessant als input voor hetzij een evaluatie, hetzij een functioneringsgesprek met de schooldirecteur. Zowel de algemeen directeur, als schepen van onderwijs kunnen hierbij betrokken zijn.
Meer info: Mensenwerk - onderwijsconsultants - voor meer info: info@e-mensenwerk.be