Verduidelijking van Coronamaatregelen voor onderwijs

Door: Bron: VRT-nws, De Standaard, De Morgen 28-4-2020

Categorie├źn
:
Overheid - werkgever ,

Coronamaatregelen voor scholen verduidelijkt na overleg

-Klassen mogen tot 14 leerlingen omvatten.

-Mondmaskers: alternatieven kunnen. 

-Flexibiliteit rond organisatie van het onderwijs blijft. 

-De rol van onderwijs in de kinderopvang is nog onduidelijk. 

Deze namiddag hebben minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijsvakbonden en de onderwijskoepels urenlang samengezeten over de heropening van de scholen vanaf 15 mei.  Dat overleg was er gekomen na duidelijke signalen vanuit het werkveld dat wat onderwijs zelf had  voorgesteld niet haalbaar was.

De verschillende partijen zijn enkele versoepelingen overeengekomen.

Zo hadden experten bepaald dat een klas maximaal uit 10 leerlingen mocht bestaan, maar dat wordt nu versoepeld tot 10 à 14 leerlingen. Daardoor moet een klas maximaal één keer worden opgesplitst.

Ook over mondmaskers is er een compromis onderhandeld. Als er voldoende afstand is tussen de leerkracht en de leerlingen en er eventueel gebruikgemaakt wordt van een plexiglas, dan is een mondmasker niet verplicht voor de leraar.

Er is ook meer flexibiliteit rond het aantal lesdagen. Zo zal een school zelf mogen inschatten wat haalbaar is. Zo kan bijvoorbeeld de ene klashelft in de voormiddag les krijgen en de andere helft in de namiddag. Zo kan een leerkracht ook nog tijd vrijmaken voor het leren van op afstand.

Op 15 mei kan in het lager onderwijs het eerste, het tweede en het zesde leerjaar starten en het 6e en 7e jaar secundair. Een week later op 22 mei volgt er een evaluatie. Als die positief is, kunnen scholen beslissen om ook het 2e en 4e jaar secundair te laten starten op 29 mei en dat met 2 lesdagen per week.

 

Elke school moet groen licht krijgen op basis van een risicoanalyse en een beslissing van het schoolbestuur na sociaal overleg.

Elke school krijgt een checklist om veiligheidspunten af te vinken. Er komt ook een Q&A voor leerlingen, leerkrachten, directies en ouders.

Over opvang is er nog geen beslissing genomen. Volgende maandag is er nieuw overleg. 

 

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200428_04937549

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/28/liveblog-28-april/

https://www.demorgen.be/nieuws/leerlingen-van-tweede-en-vierde-middelbaar-ten-vroegste-op-29-mei-naar-school-mondmaskers-worden-verplicht~bd155bf2/