Door: Bron: diverse 13-5-2025
Brussel - Het personeel van de Vlaamse overheid zal vanaf nu een maand langer moeten wachten op de indexering van hun loon. Waar de lonen voorheen twee maanden na het overschrijden van de spilindex stegen, zal dit nu pas na drie maanden het geval zijn. Deze maatregel volgt een eerdere beslissing op federaal niveau en is een directe reactie op het gestegen begrotingstekort van de Vlaamse regering.
De automatische loonindexering in België zorgt ervoor dat de lonen meestijgen met de kosten van levensonderhoud. Dit gebeurt wanneer de zogenaamde spilindex, een indicator van de prijzen van een korf goederen en diensten, een bepaald niveau overschrijdt. Tot nu toe paste de Vlaamse overheid de lonen van haar werknemers twee maanden na zo'n overschrijding aan. Die termijn wordt nu verlengd naar drie maanden.
Deze aanpassing betekent voor de ambtenaren een maand langer wachten op de compensatie voor de gestegen prijzen, wat neerkomt op een tijdelijk verlies aan koopkracht. Het percentage van de indexering zelf blijft ongewijzigd.
De Vlaamse regering hoopt met deze maatregel fors te besparen. Per keer dat de spilindex overschreden wordt, wordt een besparing van zo'n 40 miljoen euro verwacht. Deze besparing komt de regering goed uit, aangezien het begrotingstekort voor 2024 is opgelopen tot maar liefst 4 miljard euro. Minister van Begroting Ben Weyts (N-VA) wijst erop dat de economische groei lager uitvalt dan voorspeld, waardoor de federale belastinginkomsten dalen en er dus ook minder geld naar de deelstaten vloeit.
Ook impact op onderwijs
Ondertussen is duidelijk dat de latere indexering allicht ook zal gelden voor de Vlaamse leerkrachten. De onduidelijkheid daarrond werd weggenomen door premier De Wever die het evident vindt dat de maatregel ook voor de Vlaamse leerkrachten van toepassing is.
Verdere besparingsmaatregelen
De latere loonindexering is niet de enige maatregel waarmee de Vlaamse regering het begrotingstekort wil aanpakken. Er wordt dit jaar ook voor 330 miljoen euro aan andere uitgaven geschrapt. Daarnaast wil minister Weyts strenger toezien op de uitgaven van zijn collega-ministers. Overschotten aan het einde van het jaar zullen niet zomaar herbestemd kunnen worden, maar vereisen de goedkeuring van de voltallige ministerraad. Ook bij toekomstige begrotingsbesprekingen zullen ministers hun uitgaven beter moeten motiveren en concrete besparingsvoorstellen moeten indienen.
"De nieuwe cijfers maken nogmaals duidelijk dat we het begrotingsevenwicht echt niet cadeau krijgen," aldus minister Weyts. Het doel van de regering blijft om in 2027 een begroting in evenwicht te hebben. De verlaging van de koopkracht voor het overheidspersoneel en mogelijk ook de leerkrachten is hierbij een pijnlijke, maar volgens de regering noodzakelijke maatregel.
Bron: VRT-NWS, 2 mei 2025 Ook loon Vlaams overheidspersoneel later geïndexeerd
VRT-NWS, 11 mei 2025, Ook loon van leerkrachten wordt pas na 3 maanden geïndexeerd, zegt premier De Wever: "Niet het einde van de wereld"