Lokale overheden willen de komende jaren meer investeren.

Door: Bron: Agentschap Binnenlands Bestuur 22-1-2021

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Op 20 januari 2021 beschikte het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) voor 299 van de 300 Vlaamse gemeenten en hun OCMW over de digitale rapportering met de gegevens van de aangepaste meerjarenplannen 2020-2025 en de beginkredieten voor 2021. Enkel de gemeente Houthulst had nog geen aangepast meerjarenplan voor de vaststelling van de beginkredieten 2021 goedgekeurd en ingestuurd. Dat maakt het mogelijk om de ramingen van de originele meerjarenplannen 2020-2025, die de Vlaamse gemeenten2 hebben opgemaakt in de tweede helft van 2019 (pre-Corona), te vergelijken met de aangepaste meerjarenplannen die de gemeenteraden eind 2020 hebben vastgesteld.

Het coronavirus heeft de wereldeconomie een enorme slag toegebracht en de overheidsbegrotingen diep in het rood doen gaan. De budgettaire situatie van de Belgische federale overheid en van de Vlaamse overheid kreeg een duidelijke dreun. Geldt dat ook voor de financiën van de Vlaamse gemeenten? In welke mate heeft de coronacrisis een wezenlijke impact op de verwachte ontvangsten en de uitgaven van de Vlaamse gemeenten?

Deze nota beschrijft de cijfers die de gemeenten hebben ingeschreven in hun aangepaste meerjarenplannen. Uit de vergelijking met de originele meerjarenplannen kunnen we de volgende algemene besluiten trekken:

 

Voor de exploitatie-uitgaven zijn de ramingen voor het jaar 2021 behoorlijk hoger dan initieel geraamd voor de rubrieken “aankoop van goederen en diensten” (+ 8%) en “individuele hulpverlening door het OCMW” (+5%). Zeker die laatste categorie van gemeentelijke uitgaven hangt samen met de economische crisis door Corona. Vanaf 2022 blijven de ramingen voor de exploitatie-uitgaven grosso modo op hetzelfde niveau als in de originele meerjarenplannen.