VDAB: Diploma opent nog altijd deuren

Door: Bron: VDAB 13-9-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

 

VDAB volgde meer dan 60.000 pas afgestudeerde jongeren een jaar lang in hun zoektocht naar een eerste job. Wat blijkt? Jongeren vinden sneller werk dan ooit. Zeker zij die een diploma hebben.

 

Slechts 6,6% vond geen werk

Het schoolverlatersrapport van VDAB volgde 64.000 jongeren die in 2020 de schoolbanken verlieten. Een jaar later was 6,6% nog op zoek naar werk. Dit is het laagste cijfer in tien jaar.

Deze jongeren kwamen op de arbeidsmarkt tijdens de vroege coronacrisis. Dat was een periode van economische onzekerheid. Maar die situatie verbeterde en vanaf maart 2021 steeg het aantal vacatures in Vlaanderen.

Een jaar na de start van de coronacrisis, waren de jobkansen voor jongeren groter dan ooit.

Hoe hoger geschoold, hoe meer kansen

Het grootste aantal werkzoekenden vind je tussen de jongeren zonder diploma. 23% van hen was na een jaar nog op zoek naar werk.

Van de jongeren die enkel een diploma of getuigschrift secundair onderwijs op zak hebben, was 8% na een jaar nog werkzoekend.

Bij de jongeren met een diploma hoger onderwijs, daalde het aantal werkzoekenden naar 2%. 

Een diploma blijkt nog altijd 'het’ toegangsticket tot de arbeidsmarkt.

Zorgopleidingen bieden de meeste garantie op werk

Diploma’s in de zorg doen het erg goed. De meeste jongeren uit die richting stroomden vlot door naar de arbeidsmarkt. Gemiddeld was slechts 3% een jaar later nog werkzoekend.

Er is al jaren een groot tekort aan verzorgend personeel, in de eerste plaats aan verpleegkundigen en zorgkundigen. En die nood neemt nog toe door de vergrijzing. 

Kies je voor een zorgopleiding? Dan kies je voor werkzekerheid.De keuze voor een zorgopleiding is dus een keuze voor werkzekerheid.

STEM-opleidingen doen het ook goed

Met een STEM-diploma vind je ook vlot de weg op de arbeidsmarkt.

In STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ligt het accent op exacte wetenschappen, toegepaste wetenschappen, techniek, ICT en wiskunde.

Jongeren uit Farmaceutische wetenschappen, Architectuur en Toegepaste wetenschappen waren het meest in trek. Ook met een IT-profiel scoor je goed op de arbeidsmarkt.

Lees: VDAB Schoolverlatersrapport 2022  - 01 08 2022