Nood aan hervorming van het ziektepensioen voor ambtenaren

Door: Bron: Belgische kamer van volksvertegenwoordigers 30-5-2023

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

 

In België stuurt de overheid jaarlijks ongeveer 3000 vastbenoemde ambtenaren vroegtijdig op pensioen wegens ziekte. 2/3e daarvan is jonger dan 60 jaar, in uiterste gevallen gaat het om twintigers. De beslissing om zo’n ambtenaar op ziektepensioen te sturen is niet gebonden aan het aantal gewerkte jaren, noch aan leeftijd, en ze is onomkeerbaar. De betrokken ambtenaren ervaren vaak zwaar inkomensverlies, ze kunnen geen pensioen opbouwen en hebben geen kans op eventueel aangepast werk/opleiding.

De vaststelling dat de huidige regelgeving jaarlijks te veel ambtenaren afschrijft, terwijl veel van hen nog op een aangepaste manier kunnen blijven werken en bijdragen, heeft geleid tot een resolutie die op 11 mei 2023 door Nahima Lanjri werd ingediend.

 De hervorming van het ziektepensioen naar het systeem van de sociale zekerheid van werknemers kan op vele problemen een antwoord bieden. Op die manier kunnen mensen op invaliditeit terugvallen en, indien mogelijk, met de nodige ondersteuning het werk opnieuw hervatten.

 

Huidig systeem staat re-integratie in de weg.

Het huidige systeem zorgt voor een gebrek aan incentives voor andere overheden om de re-integratie structureler aan te pakken. De pensioenfactuur wordt grotendeels door de federale overheid betaald waardoor het voor de regionale overheden financieel voordeli- ger is om statutairen op ziektepensioen te sturen. De lokale overheden betalen wel een deel van de factuur maar ook voor hen is het nog steeds voordeliger om ambtenaren op ziektepensioen te sturen vanwege de personeelskost. Een hervorming naar het voorbeeld van de sociale zekerheid van werknemers zou ook hier een antwoord op bieden.

Een antwoord voor knelpuntberoepen ? 

Daarnaast kunnen statutaire ambtenaren met ervaring tevens de oplossing vormen voor het tekort aan arbeidskrachten en de hoge vacaturegraad waarmee onze arbeidsmarkt wordt geconfronteerd. In de jaarlijkse arbeidsmarktindicatoren van Statbel wordt duidelijk dat het aantal niet-ingevulde vacatures jaar na jaar stijgt en het aantal knelpuntberoepen sterk toeneemt. Dit blijkt binnen het systeem van het ziektepensioen voornamelijk te gelden voor de sector van het onderwijs. 48,7 procent van de beslissingen in 2019 betrof mensen uit het Nederlandstalig en Franstalig onderwijs. Dit komt in de eerste plaats door de rigide regels in de rechtspositieregeling. Een hervorming van het ziektepensioen zou mee een oplossing kunnen bieden voor de vraag naar arbeidskrachten voor bepaalde knelpuntberoepen zoals het beroep van leerkracht.

 

Bron:

VOORSTEL VAN RESOLUTIE betreffende het pensioen wegens definitieve lichamelijke ongeschiktheid van statutaire ambtenaren (ingediend door mevrouw Nahima Lanjri)