Coronavirus: harde tijden voor de burgemeesters

Door: Bron: diverse bronnen 26-3-2020

Categorie├źn
:
Overheid, Overheid - werkgever ,

Burgemeesters hebben het deze dagen hard te verduren. In deze moeilijke dagen moeten ze burgers bijstaan en verbinden. 

De maatregelen die ze moeten nemen zijn niet altijd populair. Boven partijen kunnen staan. En ook hun voorbeeldfunctie kan deze dagen  tellen. 

 

Burgemeester van Staden over coronacrisis in zijn gemeente: "Voorlopig valt het allemaal heel goed mee"

De burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden heeft in "Vandaag" getuigd over de aanpak van de coronacrisis in zijn gemeente. “Voorlopig valt het allemaal goed mee. We zijn in onze gemeente al geconfronteerd met mensen met corona, maar dat is allemaal onder controle”, aldus Vanderjeugd.


23/03/2020 Bron: VRT-Nws

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/23/burgemeester-van-staden-over-coronacrisis-in-zijn-gemeente-voor/

 

Politie voert voor tweede dag op rij actie tegen Izegemse burgemeester, die verboden straatfeest bijwoonde

Voor de tweede dag op rij heeft de politie actie gevoerd tegen de burgemeester van Izegem, Bert Maertens (N-VA). Nu waren het vooral vakbondsafgevaardigden die zich tegen de burgemeester afzetten. De agenten zijn boos omdat Maertens vorige zaterdag aanwezig was op een straatfeest, ondanks het huidige verbod op samenscholingen. 

De politiemensen van de zone Riho (Hooglede, Izegem en Roeselare) eisen publieke excuses van hun burgemeester omdat die nadien vertelde dat het feestje maar “een scheet in een fles was”. “Dat was het niet. Het was een schoolvoorbeeld van een samenscholing”, staat in een open brief van politievakbond VSOA, ondertekend door provinciaal voorzitter Florent Platteeuw. “Mensen met nog enige burgerzin spraken anderen erop aan. Velen kregen als antwoord: Het mag van de burgemeester”, aldus de brief. Uiteindelijk moesten drie patrouilles uitgestuurd worden om het feest te ontruimen. “U stond de politiemensen niet bij. U vond het nodig om met hen in discussie te gaan. Ondertussen werden andere patrouilles uitgejouwd en beschimpt terwijl ze uw straat ontruimden.” Na de bijeenkomst ontkende de burgemeester bovendien dat het om een feest ging. “U noemt dit een scheet in een fles. U maakt uw politiemensen hiermee leugenachtig. Het vertrouwen is gedeukt. Wij eisen publieke excuses en willen dat u de feiten niet langer minimaliseert en in twijfel trekt. U hebt een voorbeeldfunctie”, klinkt het nog.

Bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20200325_04902428

 

Burgemeester van Sint-Truiden ook persoonlijk getroffen

 

De Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V) ondervindt wel heel persoonlijk dat haar stad de zwaarst getroffen coronaregio van het land is. Haar partner bevindt zich sinds enkele dagen op de intensieve afdeling van het Sint-Trudo Ziekenhuis. Dat meldt Radio 2.

 

24/03/2020 Bron: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200324_04900348/partner-veerle-heeren-op-intensieve-zorg-door-coronavirus

 

Burgemeester Essen: "Onze inwoners zijn bang van de Nederlandse aanpak corona"

De grensgemeente Essen in het noorden van de provincie Antwerpen maakt zich zorgen over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. "Onze grenzen zijn afgesloten maar veel Essenaren blijven bang", zegt Essens burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) op Radio 2 Antwerpen. 

 

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/23/essen-ongerust-over-nederlandse-corona-aanpak-wij-zijn-een-schi/ 

 

Knokke-Heist  geeft een waardebon van 200 EUR aan tweede verblijvers.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft beslist om de lokale economie een extra duw in de rug te geven en tegelijk de tweedeverblijvers te bedanken voor hun geduld. Per tweedeverblijfsadres wordt een waardebon gegeven van 200 euro aan de eigenaars die belasting moesten betalen op 1 januari 2020. Die bon kunnen ze besteden bij de lokale handelaars en horeca. 

De boodschap van burgemeester Leopold Lippens is duidelijk: blijf weg van Knokke-Heist zolang de coronacrisis duurt. Ook tweedeverblijvers zijn voor onbepaalde tijd niet welkom. De tweedeverblijvers zijn voor de kustgemeente nochtans een zeer belangrijke doelgroep. 

 

26/03/2020 Bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/knokke-heist/knokke-heist-maakt-4-miljoen-euro-vrij-om-tweedeverblijvers-te-bedanken-met-waardebon-steunen-er-ook-onze-lokale-economie-mee~a9b68075/

12/03/2020 Bron: https://www.demorgen.be/nieuws/knokke-heist-neemt-drastische-maatregelen-tegen-coronavirus-tot-einde-paasvakantie~b5ad7b22/