Mantelzorgverlof Vlaamse overheid: beperkt gebruik

Door: Bron: Parlementaire vragen 13-3-2023

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Sinds 17 juli 2020 hebben personeelsleden van de Vlaamse overheid recht op mantelzorgverlof. Een personeelslid kan per hulpbehoevende de arbeidsprestaties ofwel maximaal 1 maand voltijds onderbreken (100%) ofwel maximaal 2 maanden aaneensluitend deeltijds onderbreken met de helft (50%) of 1/5 (20%). Een personeelslid heeft gedurende zijn volledige loopbaan recht op maximaal zes maanden volledige onderbreking van de loopbaan ofwel twaalf maanden vermindering van de voltijdse arbeidsprestatie met de helft of een vijfde.

1-2.In 2022 namen 6 personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid (aangesloten op het personeelsregistratiesysteem Vlimpers) mantelzorgverlof op. 

3. 2021 is het eerste volledige jaar waarover gerapporteerd kon worden. In dat jaar namen 24 personeelsleden mantelzorgverlof op. Aangezien deze verlofvorm nog maar sinds 17 juli 2020 opgenomen kan worden, is het nog te vroeg om conclusies te trekken over eventuele evoluties in de opname van dit verlof.

 

Bron : Parlementaire vragen, Vraag van  Katrien Schryvers aan minister Bart Somers (Vraag en antwoord) - publicatie 13 maart 2023.