Belgische werkgevers hebben moeite om werknemers aan te trekken

Door: Bron: SD Worx 30-8-2022

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

65% van de Belgische werkgevers heeft moeite om werknemers aan te trekken. De war for talent blijft de grootste uitdaging op de arbeidsmarkt, maar hoe vertaalt zich dat in concrete cijfers en aandachtspunten voor werkgevers? Via een Europees onderzoek bij 4371 bedrijven, waarvan 551 Belgische werkgevers, werpt SD Worx, de toonaangevende Europese HR- & payrolldienstenleverancier, een licht op hoe huidige werkgevers zich wapenen in de strijd om nieuwe werknemers aan te trekken. Interne mobiliteit en omscholen van medewerkers gebeurt in België bij een op de drie werkgevers.

Drie kwart van de bedrijven ondervindt dat vacatures trager worden ingevuld

De war for talent confronteert huidige werkgevers met grote uitdagingen, bevestigt het onderzoek van SD Worx. Zo geeft 65% van de Belgische werkgevers aan dat ze moeite heeft om werknemers aan te trekken. België spant daarmee de kroon, gevolgd door Nederland (54%) en Ierland (53%). Hun cijfers liggen beduidend hoger dan het Europese gemiddelde van 42%. Landen zoals Zweden (32%), Italië (32%), Noorwegen (31%) en Spanje (29%) lijken het iets minder moeilijk te hebben om werknemers aan te trekken.

Meer dan ooit voelen werkgevers de druk om zich te positioneren als aantrekkelijke werkgever in de strijd tegen de huidige arbeidskrapte. Volgens 59% van de Belgische bedrijven is dit zelfs nog nooit zo moeilijk geweest. Ook de Franse werkgevers zitten aan de top (60%);  gevolgd door de Italiaanse (56%) en Poolse (56%) werkgevers. Daarmee geven deze landen aan hier meer moeite mee te hebben dan het Europese gemiddelde (53%).

Opvallend is dat zelfs drie kwart (74%) van de Belgische werkgevers aangeeft dat het langer duurt om vacatures in te vullen. Ook in Ierland (69%) en Nederland (68%) bevestigen werkgevers deze trend.

7 op 10 van Belgische werkgevers vinden geen geschikte profielen

Zeven op tien Belgische werkgevers vinden het moeilijk om kandidaten met de juiste vaardigheden te vinden. Ook voor Italiaanse (63%) en Duitse (61%) werkgevers is dit de grootste uitdaging in de war for talent. Dat geldt trouwens ook voor 56% van de bevraagde bedrijven in Europa.

In Europa zegt gemiddeld de helft (51%) van de bevraagde bedrijven dat er sprake is van een structureel onevenwicht tussen vraag en aanbod van talent op de arbeidsmarkt. Vooral Belgische werkgevers duiden dit aan als onderliggende oorzaak voor het gebrek aan gepaste kandidaten voor openstaande vacatures, met een overtuigde meerderheid van 71%. Ook in Frankrijk (56%) en in Ierland (55%) komen werkgevers tot dezelfde vaststelling. Alleen in Noorwegen (38%) zijn bedrijven minder overtuigd van dit probleem als verklaring voor de war for talent.

Interne mobiliteit in België nog onderbenut

Uit de bevraging blijkt dat interne mobiliteit in niet meer dan een derde van de Belgische bedrijven voorkomt. Dat is lager dan het Europese gemiddelde. Zo geeft al 1 op 2 Europese werkgevers aan dat ze het makkelijk vinden om medewerkers om te scholen of elders in te zetten in de organisatie. Interne mobiliteit vindt vooral plaats in landen zoals het Verenigd Koninkrijk (61%), Polen (61%) en Italië (57%). Deze cijfers bevestigen dat interne mobiliteit en omscholing als piste te weinig benut wordt in Europa.

Ellen Claes, HR Manager SD Worx België benadrukt het belang van interne mobiliteit: “Door nieuwe businessmodellen en toegenomen digitalisering stijgt de vraag naar nieuwe profielen. Bedrijven zijn hun zoektocht nog aan het aanpassen, om in te spelen op de arbeidsmarkt. Een van de nieuwe pistes is bijvoorbeeld investeren in de omscholing van bestaande werknemers, zodat ze binnen het bedrijf een andere rol of functie kunnen opnemen.”

Focus op mensgerichte HR, flexibele werktijden en financiële stabiliteit

De bevraging legt ook bloot dat Belgische werkgevers via een aantal domeinen het verschil willen maken voor hun medewerkers.

 

Bron: SD Worx 2022