Willy Kuijpers: Keurige, verstaanbare taal is de eerste plicht

Door: Mensenwerken 18-11-2020

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever ,

Werkenbijdeoverheid.be ontving op 26/09/2020 nog een persoonlijk briefje van Willy Kuijpers. Hij stuurde het naar aanleiding van het feit dat er op één van onze sites (werkenbijdegemeente) een paar Engelse termen waren onvertaald gebleven.

Keurige, verstaanbare taal is toch 'een eerste plicht' of niet ? 

Bovenstaand citaat uit zijn brief is bij ons alvast blijven hangen. Omdat het ook een brede boodschap in zich droeg. Van een klein gegeven een brede boodschap maken, was iets wat hem zo typeerde. 

Strijder tegen ondoorgrondelijk taalgebruik

"Nochtans heb ik ook een aantal negatieve opmerkingen. Ten eerste is er het probleem van het ondoorgrondelijke taalgebruik. Van veel woorden, mijnheer de minister ( bedoeld: Theo Kelchtermans) , is het niet altijd duidelijk wat u er eigenlijk mee bedoelt. Ik zal enkele voorbeelden geven : ...technologische verbeteringen lijken haalbaar ; ...de realiteit gebiedt echter te stellen ; ...het voorkomen en het beperken van het ontstaan van afval ; en ten slotte het woord deregulering. Al deze termen en uitdrukkingen zijn zeer vaag. Ik vind de basistekst hoe dan ook té algemeen.

Een beleidsbrief moet een vast richtsnoer zijn."

Repliek in het Vlaams Parlement, juni 1996.