Vlaamse ambtenaren onder één dak

Door: werkenbijdeoverheid 15-3-2019

Categorieën
:
Overheid - kandidaat, Zorg,

Bron: De Tijd + site Vlaamse Overheid.

De Vlaamse overheid verlaat binnen vier jaar drie grote verouderde kantoorgebouwen (Ferraris, Ellips, Arenberg) in Brussel. Ze zal in het project van Befimmo, op de locatie van WTC 1 en WTC 2, anderhalf jaar 67.000 vierkante meter kantoorruimte huren. Nooit eerder werd meer Vlaams overheidspersoneel in één gebouw gehuisvest.

Kantoor 23 is het sluitstuk van een concentratieprogramma van zo veel mogelijk Vlaamse ambtenaren in Vlaamse Administratieve Centra in alle provinciesteden en Brussel. Het project van Befimmo was al door de Vlaamse regering goedgekeurd op 22 februari. Nu is het ook definitief. Niemand heeft binnen de wettelijke termijn beroep aangetekend tegen de plannen. Als alles volgens plan verloopt, beginnen de werken in april 2020. Ze zullen drie jaar duren.

De beweging die zo veel mogelijk Vlaamse ambtenaren onder hetzelfde dak brengt, is al een tijd aan de gang. Er werden het voorbije decennium Vlaamse Administratieve Centra geopend in Antwerpen, Gent, Leuven, Brugge en Hasselt. Met de ingebruikname van het Herman Teirlinck-gebouw op de site Tour & Taxis in Brussel in 2017, het gerenoveerde Consciencegebouw (2018) en Kantoor 2023 (2023) vlakbij het Noordstation, is ook het grootste gedeelte van die oefening in Brussel rond.

Er wordt nu onderzocht of in de centrumsteden nog een verdere concentratie mogelijk is. Van de 28.000 Vlaamse ambtenaren zullen er in 2023 12.000 in VAC's werken, van wie 7.000 Brussel.

Ondertussen zijn 62 gebouwen van de Vlaamse Overheid niet langer in gebruik. 

Het project 2023 toont volgens de minister ook aan dat goedkoop en duurzaam kunnen samengaan. 'Het project is niet alleen het goedkoopste van de drie indieners. Er wordt 4 miljoen euro per jaar bespaard in vergelijking met de huidige huisvesting in verouderde gebouwen. Bovendien kan het Ferraris-gebouw, eigendom van de Vlaamse overheid, nog worden gevaloriseerd. De energiekost is met 60 procent verlaagd. Het gebouw ligt, net als de andere VAC's, op een mobiliteitsknooppunt'.

Het state-of-the-artproject werd gerealiseerd door de Belgische bureaus Jaspers-Eyers, 51N4E en IAC. Benoît De Blieck, de CEO van Befimmo, is bijzonder trots op het project van 110.000 vierkante meter. Het is het grootste in Brussel sinds 2005. Het gaat om een investering van 365 miljoen euro. 'We hebben daar geen kapitaalverhoging voor nodig en moeten geen dividendverlaging doorvoeren, in tegenstelling tot wat wel eens wordt beweerd.'