google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

5 oktober 2019 : Dag van de leerkracht: 'recht op goed onderwijs' en 'leerkrachtentekort'

Eigen berichtgeving/ diverse bronnen 5-10-2019 10:42
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg

Zaterdag 5 oktober 2019 is het de internationale "Dag van de leerkracht".

Heel wat scholen deden hun best om vrijdag 4 oktober het beroep van leerkracht in de kijker te zetten. 

 

Stefaan Degrand op bezoek in basisschool De Molen in Hoboken

https://atv.be/nieuws/stefaan-degand-verrast-leerkrachten-basisschool-de-molen-in-hoboken-85843

 

-Sint-Barbaracollege Zottegem zet leerkrachten in de bloemetjes.

De twee afdelingen van het Sint-Barbaracollege in Zottegem hebben vrijdag alle leerkrachten in de bloemetjes gezet. 

“Cadeautjes geven aan de leraars, de kinderen waren er dol op deze ochtend. Op deze ‘Dag van de leraar’ danken we het schoolteam voor hun inzet en gedrevenheid, goed onderwijs en gelijke kansen voor elk kind is immers een belangrijke basis voor de verdere ontwikkeling van onze kinderen”, zegt directeur Marc Degroote.

https://www.hln.be/in-de-buurt/zottegem/dag-van-de-leerkracht-in-sint-barbaracollege~af9321e3/

 

-Campus Atheneum Dendermonde: recht op goed onderwijs

Op de Campus Atheneum van Dendermonde klonk de schoolbel vrijdagmiddag luider dan anders. Alle leerlingen van de basisschool Atheneum, de middenschool MAD en het Koninklijk Atheneum namen immers deel aan de actie ‘Saved by the bell’. Daarbij luidt de schoolbel voor het recht op goed onderwijs. De leerlingen koppelden daar ook een actie bellenblazen aan. “Velen werken in de klas ook rond onderwijs en globalisering, want goed onderwijs is de hefboom voor ontwikkeling. Het is niet alleen belangrijk dat kinderen en jongeren naar school gaan, ook het aangeboden onderwijs moet van goede kwaliteit zijn om het schooltraject succesvol af te ronden”, zegt directeur Kathy Van Langenhoven. ‘Saved by the bell’ is ook gekoppeld aan de Internationale dag van de Leerkracht. Ook de leerkrachten van het Atheneum werden daarom eens extra in de kijker gezet. Zij konden genieten van een ontbijt bij de start van de schooldag. 

https://www.hln.be/in-de-buurt/dendermonde/bellenblazen-en-schoolbel-luiden-voor-recht-op-onderwijs~aadb8712/

 

 De leerlingen en de leerkrachten van De Dolfijne School, de vestiging van het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen,deed mee aan de actie "Saved by the bell". 

"Niet alle kinderen krijgen echter de kans om naar school te gaan en deze actie leek ons de uitgelezen manier om hiervan bewust te worden" klinkt het in De Dolfijne School in Idegem.

"Om de internationale Dag van de Leerkracht op 5 oktober te vieren, lieten we onze school horen. De schoolbel rinkelde extra lang en de kinderen brachten een fluitje of bel mee naar school om de actie extra kracht bij te zetten."

"Saved by the bell" leefde niet alleen op de speelplaats, maar ook in de klassen. "Er werden gesprekken gevoerd, geknutseld, filmpjes bekeken. Het gaf een goed gevoel om samen onze schouders onder dit project te zetten."

https://www.nieuwsblad.be/cnt/bljli_04644967

 

-Ouders nemen over in Herk-de-Stad

In de Limburgse scholen werden de leerkrachten op 4 oktober al in de bloemetjes gezet. Zo ook in basisschool Herx in Herk-de-Stad. 200 leerlingen vormen een erehaag en juichen de leerkrachten toe bij aankomst op school. Vervolgens worden de lessen overgenomen door ouders. Op deze manier wil men aandacht vragen voor de onderwaardering van het lerarenberoep.

https://www.tvl.be/nieuws/dag-van-de-leerkracht-ouders-voor-de-klas-in-herk-de-stad-85727

 

Sven Gatz (Open Vld), Brussels minister en collegelid in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs, heeft vrijdag de dag van de leerkracht gevierd in basisschool Papageno in Evere. Hij zette er de leerkrachten in de bloemetjes, maar zat ook rond tafel met hen voor een lunch en een goed gesprek over actuele thema’s. 

Dit schooljaar zette minister Gatz, als nieuwe VGC-collegelid, de traditie van zijn voorganger en partijgenoot Guy Vanhengel gewoon voort. In alle Nederlandstalige basis- en secundaire scholen werden de leerkrachten getrakteerd op een mand vol lekkers. Zelf bracht Gatz een bezoekje aan de basisschool Papageno en daar maakte hij tijdens een lichte lunch tijd voor het lerarenteam.

“Ik heb hen natuurlijk gevraagd hoe het zat met het lerarentekort”, zegt minister Gatz. “In deze school viel het gelukkig mee en kunnen ze rekenen op een jong en vast team. Al moeten we eerlijk zijn: het lerarentekort blijft de grootste uitdaging. Nu is het nog enigszins beheersbaar, maar we moeten concrete maatregelen blijven nemen. Anders zitten we binnen drie jaar met grote problemen.”

https://www.hln.be/in-de-buurt/brussel/minister-gatz-luncht-met-brusselse-leerkrachten-op-dag-van-de-leerkracht~a5544d0d/

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close