google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Hoe verstandige burgemeesters zich beter niet onverstandig kunnen gedragen.

Bron: Parlementair debat - 20/04/2021 21-4-2021 17:29
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

MInister Bart Somers was duidelijk in het debat van dinsdag 20 april 2021 met betrekking tot burgemeesters die toelaten of ondersteunen dat de Coronamaatregelen niet worden opgevolgd. 

Vraag om uitleg over rebellerende burgemeesters in het licht van de coronalockdown van Jeremie Vaneeckhout aan minister Bart Somers

"Als een burgemeester zegt dat een maatregel onverstandig is, fout of contraproductief, en zegt dat te kunnen staven met studies en dossiers, legitimeert hij, of hij het wil of niet, elke burger die voor zichzelf beslist welke maatregelen hij onrechtvaardig of onwettig of onjuist vindt. En zo opent hij de deur voor dissidentie. Hij legitimeert dissidentie. Hij ondergraaft de nu al – laten we eerlijk zijn – moeilijkere en wankelere adhesie van de mensen aan de regels die we hebben. Dat is het gevaar. En zelfs indien een burgemeester een verstandige analyse maakt – en veel burgemeesters zijn verstandige mensen en maken zelfs verstandige analyses – en uitmaakt dat in zijn gemeente, in zijn context de zaken die zij waarnemen tot andere beslissingen zouden leiden indien zij het alleen voor het zeggen zouden hebben, dan zeg je tot alle burgers: ‘U mag op uw beurt uw analyse maken vanuit uw perspectief en context, en ook andere beslissingen nemen.’ Dat is het risico.

Het tweede risico is dat we mensen in problemen brengen en dat we problemen creëren. Wel, er zal opgetreden worden. De federale minister van Binnenlandse Zaken heeft naar alle politiediensten en alle burgemeesters een omzendbrief gestuurd die stelt dat zij samen met het parket alle politiediensten instrueert om op te treden tegen diegenen die overtredingen maken, en dat daarop zal worden gecontroleerd. Dat betekent dat de horeca-uitbaters die gehoor geven aan de oproep van deze of gene burgemeester om in te stappen in een gedoogbeleid, een boete riskeren. Bovendien leggen zij druk op diegenen die wel de regels willen volgen, op die horeca-uitbaters die wel binnen het kader willen blijven en die wel solidair willen zijn met de beslissingen die worden genomen. Als hun buren hun terrassen openen en zij niet, dan lijden zij potentieel nog meer schade. Er ontstaat dus een soort van druk op mensen om buiten het wettelijke kader te treden. Dat is een hoogst ongezonde situatie.

Sommigen zijn van nature wat dissident, en sommigen heb ik jaren goed gekend. Ze leven op bij weerstand en hebben graag het judogevecht dat moet worden gevoerd. Maar het is in deze context echt gevaarlijk en onverstandig. Ik kan alleen maar oproepen om dat niet te doen, om vol te houden. We zijn ook een symbolenstrijd aan het voeren. Het gaat over één week verschil. Ik kan alleen maar de burgers oproepen om vol te houden, met in het achterhoofd wat zich vandaag in onze ziekenhuizen afspeelt.

Zelfs indien het argument dat de eigen maatregel zal voorkomen dat er meer mensen besmet zullen raken, juist zou zijn, moedigt dat te veel mensen aan om ook een eigen afweging te maken, die dan weer anders is. Al die individuele afwegingen samen zorgen ervoor dat we in de epidemiologische crisis blijven zitten. 

Ik kan alleen maar oproepen om de regels te volgen en om de voorbeeldfunctie correct in te vullen. Ik kan begrijpen dat de burgemeester inderdaad soms de tolk moet zijn van het ongenoegen en de vertaler van het feit dat het draagvlak misschien onder druk staat. Maar tegelijkertijd moet hij altijd het signaal geven dat hij – ook al vindt hij het moeilijk en al is hij het er niet mee eens – de regels volgt, dat hij ze respecteert en daardoor geen mensen in problemen brengt, ook niet de mensen die in de horeca werken, want die dreigen het eerste slachtoffer te zijn en lopen het risico om beboet te worden. Anderen die de regels willen volgen, komen onder druk te staan om al dan niet mee te stappen in de dissidentie. Dat is ook niet gezond in een samenleving als de onze."

(Bart Somers, 20 april 2021)

 
 
 
 
 
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close