google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Het verkiezingsdebat: Crevits verdedigt het onderwijsbeleid.

Eigen berichtgeving 5-5-2019 0:00
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg

Bron: VRT-nieuws, 5/05/2019

Onderwijs, het huidige beleidsdomein van Hilde Crevits en een van de thema's die de N-VA zo graag op de verkiezingsagenda plaatst. Zo schoot de partij gisteren nog het pas ingevoerde digitale inschrijvingssysteem voor scholieren af. "Ik ben er echt ontgoocheld over en ik vind dat eigenlijk geen manier van spreken", reageert Crevits. N-VA kreeg hiervoor zaterdag nog veel kritiek, o.a. van Jo De Ro (Open VLD) die het had over  "flipfloppolitiek van de bovenste plank". Ook Groen en SP.A reageerden afwijzend.

Tijdens het debat met Crevits, wou De Wever - na de kritiek van zaterdag - nu toch bijdraaien. "Die beslissing is loyaal genomen. Het was een compromis en we gaan dat uitvoeren, geen probleem", zegt De Wever. "Maar we willen er eigenlijk van af zodra er voldoende schoolcapaciteit is." Hilde Crevits kaatst de bal onmiddellijk terug: "Dat we extra capaciteit moeten bijbouwen, vind ik ook. Voor de stad Antwerpen heb ik 160 miljoen euro klaar liggen om te investeren. 16.000 plaatsen moeten worden gerealiseerd, en er zijn er maar 8.000 gerealiseerd. Doe het dan!" De burgemeester van Antwerpen staat eventjes schaak.

"En als er toch nog meer kandidaten zijn voor een bepaalde school dan heb je twee keuzemogelijkheden", aldus Crevits. "Ofwel is het eerst komt eerst maalt, ofwel geef je iedereen gelijke kansen. Ik ben voor het tweede systeem. Ik wil niet dat de vrouw die alleen is en shiften moet draaien op haar werk de kans niet heeft om te gaan aanschuiven voor de schoolpoort."

In verband met de zogenoemde taalbadjaren, die de N-VA graag wil, krijgt De Wever nogmaals de bal toegespeeld. "Antwerpen heeft eigen stadsonderwijs, heeft ook een eigen koepel en is inrichtende macht. Niets belet om dat taalbad in te voeren voor Antwerpse scholen." De Antwerpse burgemeester raakt wat geïrriteerd. "Dat vind ik echt niet fijn. Wij werken ons echt uit de naad. Ik vind het echt niet zo fijn dat u zegt doe eens wat meer.

Ook in verband met de onderwijskoepels gingen Crevits en De Wever even in de clinch. Zoals bekend vindt de N-VA-voorzitter dat de koepels te veel macht hebben gekregen. Crevits is het daarmee niet eens. "De manier waarop de begeleiding van de scholen gebeurt, is niet slecht. We hebben in Nederland gezien wat er is gebeurd als je alles afschaft: men gaat gewoon private pakketten inkopen waarvan je de kwaliteit totaal niet kan controleren."

Als minister van Onderwijs kan Crevits wel degelijk scholen op het matje roepen. "Een school die niet goed functioneert, moet je begeleiden, maar het hart en de ziel van Vlaanderen en de autonomie van de scholen heeft zo'n rijk en sterk onderwijs gebracht dat ik wil dat dit ook blijft bestaan." Voor scholen die het niet met hun koepel eens zijn, heeft Crevits één raad: "Doe je gedacht en zorg dat je het beste uit je leerlingen haalt."

 

Je kunt alleen op dit artikel reageren indien je bent ingelogd
Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close