google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

De digitale werkomgeving en thuiswerk: hoe pas jij je aan?

Mensenwerken 25-3-2020 22:40
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Nagenoeg alle mensen die kunnen thuiswerken, zijn inmiddels ook thuis aan de slag door het Corona-virus. In dit artikel ontdek je alles over thuiswerk én geven we je tips mee over hoe je je werkplek thuis kunt inrichten.

20-03-2020 - door Elke Wambacq,  Filip Callewaert,  Thomas De Spiegelaere,  Anton Maes,  Michaël Van Damme

 

Hoe is jouw (thuis)werkplek ingericht dezer dagen? En hoe houden jullie teamgenoten contact met elkaar? Stuur een fotootje van jouw werkplek naar news@politeia.be en maak kans op een exemplaar van Maak plaats voor kenniswerk. We delen de foto's ook op onze website en sociale media!

Het belang van samenwerkingsprocessen

Belangrijke vraag: waarom kwamen we tot vorige week nog allemaal naar een fysiek kantoor? Eigenlijk is het zinloos om werknemers te vragen zich te verplaatsen naar een centrale werkplek in het centrum van een grote stad indien ze deze activiteiten perfect thuis of vanuit een alternatieve werkomgeving kunnen uitoefenen (third place working).

Indien we als organisatie een centrale werkomgeving willen aanbieden, dan zal die in de toekomst vooral gericht zijn op het ondersteunen van samenwerking en kennisuitwisseling. De moderne werkomgeving wordt een hubwaar teamleden elkaar ontmoeten, vergaderen, eten en zelfs ontspannen.

We zetten vandaag alles in het werk om een landingsplek te creëren die de fysieke ontmoetingen van onze virtuele teams optimaal ondersteunt en tegelijk kan dienen als een signaal naar potentiële werknemers. De nadruk moet liggen op flexibiliteit, zelfontplooiing en keuzevrijheid. We moeten meer dan ooit losbreken uit het klassieke patroon van formele vergaderingen en bieden een werkomgeving aan die de uitwisseling van ideeën en spontane ontmoetingen aanmoedigt en faciliteert.

De digitale werkomgeving

De fysieke en digitale werkomgeving zijn complementair en versmelten met elkaar door ze beide op te nemen in de visie die men ontwikkelt op het werkplekconcept. Het is de digitale werkplek die van thuis- en elders werken de normaalste zaak ter wereld kan maken.

De moderne kenniswerker beschikt vandaag over een heel arsenaal aan ICT-hulpmiddelen die de kennisuitwisseling kunnen ondersteunen en bevorderen. We merken echter in de dagelijkse praktijk dat deze systemen nog vaak onderbenut werden of worden. Al te vaak ondersteunen ze onvoldoende de primaire processen van de organisatie of zijn de processen niet optimaal geïntegreerd in het systeem.

  • Een online community via een ESP (Enterprise Social Network) kan bijvoorbeeld gebruikt worden om sociale interactie tussen thuiswerkers aan te moedigen!
  • Het is belangrijk dat de fysieke omgeving hand in hand gaat met de digitale werkomgeving en ze zelfs versmelten in elkaar.

Thuiswerk? Hoe pas jij je aan?

Je thuiswerkplek heb je volledig zelf in de hand en die autonomie kan mensen ook gelukkig maken. Of je het nu rommelig wilt of niet, het is jouw zaak. Wil je ambient noise, dan creëer je die. En je kan je een stuk beter organiseren om niet onderbroken of gestoord te worden.

In het ultieme thuiswerk slaag je er als werknemer en werkgever in om virtueel deel te blijven uitmaken van de gemeenschap die het bedrijf is. Je bent ver, en toch dichtbij – mooi verwoord in een term als ‘virtual proximity’.

Hoe kan je je werkplek inrichten om je creativiteit te stimuleren?

Naast de indeling van je ruimte en het onderhouden van je pauzemomenten zijn er wel nog enkele dingen die je kan doen om creativiteit te stimuleren.

  • Planten: hebben een positief effect op de productiviteit. Hetzelfde geldt voor posters van planten of natuur.
  • Gebruik meer natuurlijke materialen als hout en dergelijke: deze kunnen de gemoedstoestand positief stimuleren.
  • Ook de aanwezigheid van ramen heeft een positief effect. Vooral uitzicht op natuurlijke elementen, zoals bomen en andere vegetatie kan jouw positieve instelling en creatief denken stimuleren.
  • Kleuren hebben ook een effect op creativiteit. Blauw werkt kalmerend en stimuleert de motivatie om een probleem aan te pakken.

Rood stimuleert voorzichtigheid en is dus meer geschikt voor gedetailleerde taken, niet voor creativiteit.

  • Licht speelt in op de gemoedstoestand. Wanneer het licht ‘warm’ is, resulteert het in betere creatieve prestaties. Wanneer het ‘koud’ is, resulteert meer lichtinval in slechtere creatieve prestaties.

Ook moet je ervoor zorgen niet gewoon te raken aan die elementen. Je kan best een manier zoeken om alles wat te laten roteren.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close