google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Extralegale voordelen in uw lokaal bestuur

Bron: Eigen berichtgeving, Vlaamse Overheid 20-9-2021 12:42
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

De volgende extralegale voordelen zijn in de lokale besturen verplicht:

  • Maaltijdcheques: De besturen moesten voor de inwerkingtreding van het sectoraal akkoord 2020 maaltijdcheques aan hun personeelsleden toekennen waarbij het bestuur op jaarbasis ten minste 497,47 euro ten laste nam.

    “De personeelsleden van die besturen die op de datum van het afsluiten van dit sectoraal akkoord nog niet aan de maximale werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques zitten, ontvangen vanaf 1 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques tot het fiscaal maximum, met een maximum van 100 euro per VTE. Daarnaast ontvangt elk personeelslid vanaf 1 januari 2020 een recurrente koopkrachtverhoging van 200 euro per VTE. Dat bedrag wordt toegekend, via een verhoging van de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques, via de invoering of verhoging van ecocheques, via de invoering van cultuur-of sportcheques, via de invoering van lokale handelaarsbonnen (cadeaucheques), of door een combinatie van deze cheques.”

    Concreet wil dit zeggen dat een bestuur nu minstens op jaarbasis 697,47 euro ten laste neemt voor de toekenning van maaltijdcheques aan een voltijds personeelslid. Als er wordt uitgegaan van een werkjaar van gemiddeld 200 dagen (697,47 gedeeld door 200 = 3,5 euro) waarop prestaties worden geleverd en van een minimale eigen bijdrage van het personeelslid van 1,09 euro per maaltijdcheque, dan bedraagt de minimale waarde van een maaltijdcheque momenteel 4,6 euro per gewerkte dag. De maximale waarde van een maaltijdcheque is 8 euro.

  •  Hospitalisatieverzekering.

  • Gedeeltelijke terugbetaling van het woon-werkverkeer. Hierbij is alleen de wettelijke werkgeverstussenkomst in het sociale abonnement en de fietsvergoeding verplicht. Alle andere tussenkomsten bij gebruik van het openbaar vervoer zijn facultatief.
    De fietsvergoeding bedraagt minimaal 0,15 euro per gereden kilometer en maximaal 0,24 euro.

Facultatieve extralegale voordelen

Alle andere extralegale voordelen kunnen de lokale besturen facultatief toekennen, zoals bijvoorbeeld ecocheques. Voor het toekennen van deze sociale voordelen moeten de besturen de federale fiscale en sociaalrechtelijke bepalingen en modaliteiten naleven.

 

Verlofdagen bij het lokaal bestuur

Op grond van de besluiten rechtspositieregeling hebben de personeelsleden van lokale besturen jaarlijks recht op minimaal 30 en maximaal 35 betaalde vakantiedagen. Enkel voor de personeelsleden van de OCMW’ s die tewerkgesteld zijn in specifieke functies en in instellingen die gefinancierd worden door hogere overheden, zoals rust- en verzorgingstehuizen, geldt dat zij recht hebben op 26 jaarlijkse vakantiedagen.

 

Bron: Minister van Binnenlandse aangelegenheden, publicatie 17/09/2021

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close