google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Bouwsector, schoonmaaksector en zorgsector krijgen actieplan mee.

Bron: Vlaams Parlement 29-3-2022 9:48
Categorieën: Overheid - kandidaat, Overheid - werkgever

Bron: Parlementaire vragen, 29 maart 2022

De Vlaams minister  van werk zet extra in op de drie takken die oververtegenwoordigd zijn in de top tien van de knelpuntberoepen:  namelijk de bouwsector, de schoonmaaksector en de zorgsector.

Bouwsector:
In maart zal de bouwsector samen met VDAB een actieplan uitwerken voor de knelpunten in de sector.

Schoonmaaksector:
In de loop van 2022 zal  bekeken worden of via een wijziging van decreet werkplekleren mogelijk kan gemaakt worden in de dienstenchequesector door het begeleiden van een stagiair mogelijk te maken als toegelaten activiteit door de dienstenchequewerknemer.
Door IBO en stage mogelijk te maken kan ingezet worden op het versterken van competenties op de werkvloer wat de duurzame tewerkstelling in de sector tegemoet komt.

Zorgsector:
Voor de zorg werkte VDAB in ‘21 een actieplan uit. Het actieplan, goedgekeurd in juni door de Raad van Bestuur van VDAB, bestrijkt ook ‘22 en is gericht op het verhogen van de (zij-)instroom in de zorg. De acties richten zich op verschillende thema’s zoals communicatie en bekendmaking, kwalitatieve screening van kandidaten, ondersteunen van werkgevers, enz. Gezien veel beroepen in de zorg gekwalificeerd zijn, gaat er bijzondere aandacht naar het opvolgen en het versterken van het (erkend) opleidingsaanbod. VDAB vertrekt hierbij van de knelpuntberoepen. Een voorbeeld is begeleider in de kinderopvang, sinds ‘20 een knelpuntberoep. In ‘21 startten ruim 800 opleidingstrajecten na erkenning door VDAB.
Parallel volgt VDAB ook de evoluties rond VIA6 op en de acties die vanuit de sector worden uitgezet rond het verhogen van de (zij-)instroom. Waar nodig werkt VDAB mee aan de concrete acties die uitgerold worden.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close