google.com, pub-3715436742152423, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Snel zoeken

Zorg aan Zet festival - reeds 4300 ideeën over de toekomst van de Zorg

Eigen berichtgeving 5-5-2019 19:21
Categorieën: Kandidaat, Overheid - kandidaat, Zorg, Zorg - werkgever

Zorg aan Zet is erin geslaagd, om enkele dagen voor het Zorg-aan-Zet festival van 9 mei 2019, reeds 4300 ideeën bij mekaar te brengen over de toekomst van de Zorg. 

 

Het breed maatschappelijk debat over de zorg van morgen

Zorg aan Zet is een breed maatschappelijk debat over de zorg van morgen. De campagne wil zoveel mogelijk ideeën en meningen verzamelen: van zorgorganisaties, zorgverleners, patiënten en gebruikers, van de man in de straat. Wat vinden burgers belangrijk? Waar knelt het schoentje? Wat willen we in de toekomst en hoeveel hebben we daarvoor over? Zorg aan Zet wil de discussie over de zorg aanvuren. Zodat het thema zorg hoog op de politieke agenda komt in aanloop naar de Vlaamse en federale verkiezingen. Want zorg, dat beroert iedereen.

Het debat draait rond zes centrale vragen:

Waarom een participatietraject? Zorg is complex en gelaagd. Alleen door de input van een grote diversiteit aan ervaringen en perspectieven kunnen we zicht krijgen op wat er leeft in de samenleving, wat de noden zijn en waar we in de toekomst naartoe moeten. Want het zijn die persoonlijke ervaringen die zorg tastbaar en concreet maken.

Zorg aan Zet is een initiatief van Zorgnet-Icuro met de steun van heel wat partners. 

De populairste ideeën (zondag 5/05/2019-21u)

-Behoud van de huidige leerladder van verpleegkundige functies namelijk de zorgkundigen op niveau 4 - de HBO5 verpleegkundige op niveau 5 - de bachelor verpleegkundigen op niveau 6 - master in de verpleegkunde op niveau 7.

Willen we warme kwalitatieve zorg blijven aanbieden aan onze cliënten/patiënten dan zullen we iedereen heel hard nodig hebben. We kunnen en mogen geen beroepen uitsluiten binnen de zorg. We kunnen wel inzetten op differentiatie tussen de verschillende verpleegkundige functies. Er is nood aan een sterk beroepsprofiel voor elke verpleegkundige functie met respect voor allen vanuit een functionele hiërarchie. Dit moet in overleg zijn met alle verpleegkundige functies, sociale partners en met alle sectoren. Zo kunnen we samen bouwen aan sterke kwalitatieve opleidingen afgestemd op de sector en dit op alle niveaus van de leerladder en elk met zijn eigen deskundigheid en competenties. We hebben elkaar allen heel hard nodig.

 

-Maak consultaties bij psychologen terugbetaald net zoals consultaties bij artsen. Doe dat voor alle inwoners, los van leeftijd of diagnose of aantal sessies. Geestelijke gezondheidszorg als basisrecht net zoals lichamelijke gezondheidszorg.

David Clarck schreef samen met Richard Layard een boek "Therapiewinst" en rond volgende idee: "Het is nochtans een economisch feit dat investeringen in psychologische therapie zich ruimschoots terugbetalen door middel van een gezonde, sociale en productievere samenleving." Het is dringend nodig dat psychologen gewoon terugbetaald worden net zoals artsen. Als mensen goed voor hun geestelijke gezondheid kunnen zorgen dan ontwikkelen ze minder lichamelijke problemen, is er minder ziekteverzuim door psychische en/of lichamelijke problemen, zitten ze beter in hun vel en zullen ze meer ten volle functioneren, zowel thuis als op hun werk.

Kring vzw gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close